امام مهدی (عجّل الله تعالی فرجه الشّریف) امام زنده، حاضر و ناظر و منتظر امر الهی است که خداوند وعده داده تا بوسیله او نهایت سعادت و شادکامی را برای همه بشریّت به ارمغان آورد. پس از استقرار حکومت این امام هُمام، بیشترین معرفت، عبادت، عشق، مهربانی، برکت و لذت از زندگی دنیا و آخرت برای بشریّت فرآهم میشود، آن گونه که هرگز نبوده است. آری مهدی موعود، عصاره همه انبیاست و تقدیر الهی بر این قرار یافته که بدست این کوکب دری، همه اهداف انبیاء به بهترین صورت ممکن در زمین محقق شود. او زمین را نه فقط از عدل بلکه از عشق میآکند.ما شیعیان و همه مستضعفان عالم و بلکه همه بشریت آگاهانه یا ناگاهانه منتظر و مضطر این منجی بزرگ و این موعود عظیم هستیم.
انتظارقاعد و انتظار قائم چیست؟
ما همه خود را منتظر امام زمان علیه السلام میدانیم. اما آیا تاکنون با خود فکر کردهایم که منتظر امام زمان بودن چه معنا و لوازمی دارد؟ گاهی منتظر امام زمان بودن ما حتی از ساده ترین کارهای روزمرهمان نیز کم تاثیرتر و بی اهمیتتر است! گاهی به اهمیت آن علم داریم و میگوییم منتظر امام زمان هستیم اما به گمان اینکه آن امام فعلا در پرده غیبت هستند و اراده الهی به این تعلّق گرفته که امام غایب باشند، ما باید در زمان غیبت سرمان گرم کار خودمان باشد تا هر وقت خدا صلاح دانست خودش ولیّش را بفرستد و جهان را پر از عدل و داد کند!
همهی این قسم منتظر بودنها، همان "انتظار قاعد و نشسته و من درآوردی" است. گویی این منتظران در جایی ثبت نام کرده اند "که منتظر امام خود هستند" ودیگر هیچ کاری با آن ندارند و دلشان به همین معنا خوش است!! براستی چه کسی در شؤون دنیاییاش چنین عمل میکند که در طلب مالی یا جاهی کوششی در حد "هیچ" اقدام کند؟!
حقیقت انتظار امّا از نظر اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام این نیست. امام زمان کسی است که همه امامان و اولیای الهی، همه شیعیان را به انتظار و رفع و دفع موانع ظهور این امام همام و منجی بشریت دعوت کردهاند. به این معنا که همه شؤون زندگی انسان در جهت معرفت و درک وجود نازینین امام باشد و تلاش مجدانه شیعیان در جهت تحصیل ظهور باشد.(این یعنی قیام مجدانه به این امر)آری ظهور امری اکتسابی و تحصیلی است و ما با نوع عملکردمان، با دعا و فهم اضطرارمان به وجود عدالت گستر امام مهدی و آمادگی برای اینکه همراه عیسای نبی و خضر پیامبر و همه کسانی که با ظهور او قیام و رجعت میکنندباشیم،باید امر ظهور را تحصیل کنیم. ظهوری که در کار عدالت گستری و ساختن مدینه فاضلهای که فقط و فقط در زیر شعاع هدایت امام قائم ممکن میشود، باشیم. انتظار قائم یعنی بدانیم که ظهور امام زمان اگر چه در مشیت الهی میگذرد، اما مانند کسب توفیق و رزق و امر قضا و قدر الهی، شناور و منعطف و وابسته به عملکر ماست و با دعا و اصلاح نفس و ایجاد سنخیت ظاهری و باطنی با سیرهی اهل بیت و شناخت امام که ضامن نجات از مرگ جاهلیّت است و اجتماع قلوب بر امر امام و امتی یک دل و یک زبان در رکاب ولی فقیه که نایب عام آن امام مهربان و دلسوز است از سویدای دل بخواهیم که آن منجی بشریت ظهور کند.نه با زبان بلکه با تمام وجود. نه فرد فرد و از هم گسسته، بلکه با قلبهایی آکنده از عشق و معرفت به او، قلبهایی که در پرتو محبت به او از ما و منی رها شده و در وجود دلانگیز او ذوب شدهاند... ای برادران و خواهران ایمانی آیا ما براستی منتظر امام زمانمان هستیم؟؟
انتظار قائم و فلسفه غیبت
از مجموع روایات واخبار موثّق اینگونه بدست میآید که چیزی جز گناه، غفلت و کفران نعمت ولایت، چیزی باعث غیبت و محرومیّت امّت اسلام و بلکه بشریّت از امام و منجیشان نیست.
امام مهدی بنا نیست که بیایند و مانند سایر ائمه بی یار و غریب کشته شوند.قرار نیست یاران بیوفایی داشته باشند که ایشان را در کوران سختیها تنها بگذارند.قرار نیست ایشان به ایجاد حوزهی درسی کوچک و بضرورت زمانه به ماموریتی منطقهای بسنده کنند. بلکه ماموریت امام مهدی بسط عدالت و اخلاق و انسانیت و خداپرستی و فرآوری انسانهای کامل و شکوفاندن استعدادهای بی نهایت تمام آدمیان در تمام نقاط زمین خداست.
اینک ای برادر و خواهر محب امام زمان! نگاه کن چه باغهایی از انسانهای شکوفنده و متعالی که آباد نشد و چه بسیار کودکان ،بدور از انوار انسان ساز امام مهدی زاده شدند و پیر شدند و از جهان رخت بربستند و از شراب طهور سرمست معرفت خدای متعال نچشیدند و با مراقبه و تزکیه نفس به درک لایه های عمیق قرآن و تحقق مراتب بلند توحید و ایمان و معرفت به مقام عبودیت نایل نشدند... دریغ که ما نیز از این کنگره ی خجسته، محروم و خسته،نفس زنان، تماشاچی یا راوی بریده نفسی بیش نیستیم...
مقامات و منازل سالکین الی الله تحت دولت کریمه امام زمان پیشکش. چقدر انسان در زیر لگدهای خودخواهی زورمندان و زرپرستان تاریخ له شد؟؟ به جنگهای بزرگ همین پانصد سال اخیر نیم نگاهی بیاندازیم.چند نفر انسان به جای انسان شدن، عشق ورزیدن، عارف شدن و محسن وصالح شدن؛ یا ظالم شدند و خون دیگران را مکیدند یا مظلوم شدندو خونشان مکیده شد...از روزنه ی غیبت وقتی مساله را وارسی میکینم ظالم و مظلوم هر دو محروم و بیچارهاند...آری ما اقیانوسی را گم کردهایم...و براستی میشود کس یا کسانی اقیانوس را گم کنند! مگر اینکه خود گم شده باشند...
فارغ از رازهایی که شاید ندانیم، اما در یک کلام، اما امام مهدی در میان ما نیستند و دست مهربانشان بر سر بشریت یتیم کشیده نمیشود و دولت کریمه عدالت و عشق گسترش برپا نشده است، چون ما او را از صمیم دل طلب نکردهایم. اضطرار خود را به ایشان حس نکردهایم. به شنیدن اخبار خوب و بد روزگار خو کرده ایم و به تهیه اسباب زندگی و مراقبت از این که مبادا عیشمان نقض شود سرگرم شدهایم! اما دریغ و دریغ که این چه عیش و معیشت غبار آلود و غصه اندودی است!؟ اینکه نهایت عیش و زندگی سرشار یعنی مهدی فاطمه(سلام الله علیهم) را فراموش کردهایم. فرزندی که پدر دلسوز خود را فراموش کند و سرگرم چشیدن لواشک لذتهای کوتاه شود، مستحق قصر معرفت و مقام عبودیت که نیست، محکوم به محرومیت از امام خود هم هست. مگر اینکه خدا رحم کند و بیداری دهد و ما را به خود آورد...
علت غیبت و مانع ظهور، غفلت ما و فسردگی چشمه عشق و معرفت ما و سرگرمی ما به روزمرگیهایی گناه آلود است و علت ظهور، طلب کردن خورشید از خدا با قلب و زبان عمل است. اوّلی فلسفه غیبت است و دومی "انتظار قائم" در برابر "انتظار صوری وجدان آرام کن یا همان انتظار نشسته و خموده و قاعد". اگر شیعیان امام زمان –که خداوند به آن ها توفیق طاعت و بندگی خویش را بدهد- در راه وفای به عهدی که بر دوش دارند، همدل میشدند، هرگز برکت ملاقات با امامشان از آن ها به تأخیر نمیافتاد؛ و سعادت دیدار ایشان به سرعت نصیب آنان میشد؛ آن هم دیداری بر اساس شناختی راستین و صداقتی از جانب آنان نسبت به امام.[1]
ابعاد انتظار قائم
بسیار شنیده ایم که منتظر بودن نشستن و دست بر دست گذاشتن نیست. اما همین را هم فقط گفته ایم!! انتظاری که افضل عبادات است[2] انتظار نشستگان و خوابیدگان نیست.انتظار قیام کنندگان است. قیام برای رفع موانع آفاقی و انفسی ظهور امام زمان. قیامی مانند قیام سید الشهداء حسین ابن علی علیه السلام. مانند قیام اصحاب کهف[3]، قیام خمینی نستوه و خامنهای مرد استقامت بیکران. راقمان انقلابی سترگ که هم در مسیر خودساختن گوی سبقت را ربودند و هم در قیام به امر دین بر قامت حادثهها استوار ایستادند...
برادران و خواهران ایمانی! اگر ما خود را طالب و منتظر امام زنده و قائم میدانیم باید در ابعاد گوناگون به امر امام قیام کنیم:
1.خودسازی:امام، یار خودساخته و مهذّب میخواهد.برای اینکه نام ما در سیاهه یاران امام ثبت گردد باید تمام عشق و معرفتمان را در مسیر خودسازی به کار زنیم و از عمق وجود در پی کشف عیوب خود و رفع آن و در انجام واجبات و ترک محرمات دقت کنیم.منتظر امام زمان گرد گناه نمیچرخد و تقوا را نصب العین خود قرار میدهد.
2.اصلاح روابط خانوادگی و اجتماعی: منتظر امام زمان باید خانواده ای امام زمانی داشته باشد و خانه اش از هر گونه مصادیق شرک و گناه، پاک و به اخلاق و رفتار خداپسند مزیّن باشد.برای تحکیم خانواده، محبّت فی الله و روحیه خدمتگزاری در خانه ، قناعت، صبر و عشق ورزی را در خود و فرزندانمان بپروریم .اگر هر یک از ما شیعیان امام زمان به جای خودخواهی، هر یک چشمهی خیر و احسان به دیگران شویم، ببینید چه خانواده و جامعهی با صفایی شکل میگیرد و چقدر زندگیها شیرین و دلپذیر میشود. آری امام زمان خواهان همین دلپذیر شدنهای الهی هستند.
3.رعایت حق الناس: منتظر امام زمان، در رعایت حق الناس و بیت المال دقیق و حساس است.براستی زیاده خواهی و آلوده شدن به شبهه و حرام چه لطفی دارد؟! جز اینکه ما را از الطاف بیکران مهدی محروم مینماید؟ و روزقیامت ما را بدهکار خلایق میکند؟ پس برای امام زمان و به عشق امام زمان،قلب و دست و دهان خود را از طلب حرام زنجیر کنیم .مبادا آبرو و عرض مؤمنی را لکه دار کنیم. مبادا در رعایت حق الناس کوتاهی کنیم[4].
4.اطاعت از ولی فقیه: منتظر امام زمان در تبیعیّت از ولی فقیه کوتاهی نمیکند. آری ارزش انقلاب اسلامی در این است که پاره ای از انتظار قائم است و کوششی برای رفع موانع ظهور آقا امام زمان.و این نمیشود مگر به اطاعت از نایب او و رهبر عظیم الشان انقلاب که امروز این پرچم نوارنی و عزت افشان، بر قامت بلند امام خامنهای در اهتزاز است.اهتزازی که چشم عالم اسلام را به خود خیره و در چشم دشمنان خار کرده و میرود تا ملل اسلامی در جماعاتی باشکوه و با تکبیرهای بلند به حرکت طوفنده انقلاب اسلامی اقتدا نموده و انقلاب اسلامی را در سرزمین خود تحریر کنند. ولایت فقیه همان مؤلّف قلوب است که از اسباب مهم تعجیل ظهور و شکننده تفرقهی لجوجی است که در جوامع اسلامی را خاک نشین و ذلیل کرده است.اگر هر یک از ما در پرتو اطاعت از ولی امرمان با رعایت تقوا و کسب معرفت و دعای بسیار و عمل صالح مرضی امام زمان شویم ،خداوند برکات فوار و جوشنده خود را برما بیشتر و فراتر خواهد بارید. وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى آمَنُواْ وَاتَّقَواْ لَفَتَحْنَا عَلَیْهِم بَرَکَاتٍ مِّنَ السَّمَاءِ وَالأَرْضِ اگر مردمان براستی ایمان بیاورند و تقوا پیشه کنند از آسمان وزمین بر ایشان برکتهای فراوان فرو میریزیم (96اعراف)
نگارنده: حمید رجایی "آزادنگار"
[1] گرته برداشته از توقیع امام زمان علیه السلام به شیح مفید رحمه الله ( الاحتجاج ج 2 ص602)
[2] امام موسی کاظم علیه السلام فرمودند:اَفضَلُ الْعِبادَةِ بَعدَ الْمَعْرِفَةِ إِنْتِظارُ الْفَرَجِ.بهترین عبادت بعد از شناختن خداوند،انتظارفرج و گشایش است.
)تحف العقول ص 403(
[3] طبق روایات، پیامبران، حضرت اسماعیل و حضرت رسول اکرم(ص) امیرالمومنین (ع) امام حسین(ع) سایر امامان معصوم (ع) و جمعی از اصحاب با وفای پیامبر اسلام چون سلمان، مقداد، جابربن عبدالله انصاری، مالک اشتر، مفضل بن عمرو نیز اصحاب کهف و برخی دیگر رجعت می کنند (بحارالانوار، ج 53، ص 39، باب الرجعه احادیث 2 و 12 و 13 و 14 و 19 و 20 و 23 و 30( قابل توجه بسیار است که همه رجعت کنندگان از کسانی هستند که در راه خدا قیام کرده اند.
[4] پیامبربزرگوار اسلام (ص) فرمود: خداوند خون و مال و آبروی مسلمان را بر دیگران حرام کرده است. امام صادق (ع) فرمود: کسی که بدنبال عیبجویی و ریختن آبروی مؤمنی باشد خداوند او را از ولایت و حمایت خودش بیرون میکند و به سوی ولایت شیطان میفرستد بنحوی که شیطان هم او را نمیپذیرد.وسائلالشیعه باب 157 ج 8 ص
:: بازدید از این مطلب : 556
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0